Løbetid – hund

Løbetid for første gang

Første gang du oplever løbetid hos din hund, sker gennemsnitligt, når tæven er mellem syv og tolv måneder gammel. Dog varierer tidspunktet for den første løbetid i høj grad fra hund til hund, og derfor er det heller ikke ualmindeligt, at det sker enten tidligere eller senere end dette tidspunkt.

Typisk kommer store hunderacer i løbetid før små hunderacer, og der kan således være mange grunde til, at tidspunktet for den første løbetid hos din hund afviger fra gennemsnits tidspunktet.

Det er normalt, at din hund er i løbetid i cirka tre uger. Dog kan løbetidens præcise varighed ligeledes variere fra hund til hund.

Hvor ofte kommer hunde i løbetid?

En tæve kommer i løbetid cirka hver syvende måned. Dette gør sig gældende indtil omkring seks- til otteårs alderen, hvor hundens fertilitet langsomt begynder at falde. Fra dette tidspunkt er det almindeligt, at der efterhånden går længere og længere tid mellem løbetiderne.
I de fleste tilfælde vil løbetid for en hund dog fortsætte hele hundens liv.

Løbetid og ændret adfærd

Mange hundeejere oplever, at deres tæves adfærd ændres under løbetid. Dette skyldes, at hundens instinkter forstærkes, og dette kan ikke alene få hunden til at virke en smule ’ved siden af sig selv’, men det kan også gøre hunden mindre lydig.

Hvis du oplever, at løbetid hos din hund medfører, at den opfører sig anderledes, end den plejer, er dette altså ikke unaturligt. Tævens mentalitet påvirkes af høj hormonkoncentration, og det bedste du kan gøre for at hjælpe din hund godt gennem løbetiden er derfor at give den lidt ekstra opmærksomhed ved eksempelvis leg og gåture.

Går du til hundetræning med din hund, kan det være en god idé at springe træningen over, når løbetiden er på sit højeste. Dette er den typisk på 11.- 13. dagen. På dette tidspunkt vil tæven nemlig ikke alene have en tendens til at være ulydig, men den vil også udsende mange duftspor, der let kan distrahere hanhundene på holdet.

Hold tæven i snor under løbetiden

Da de forstærkede instinkter har en tendens til at gå ud over lydigheden, er det også en god idé under løbetid at holde din hund i snor. Selv en velopdragen hund kan nemlig drages af interessante ting under løbetiden, og da der ikke skal mere end få sekunder til at gøre en tæve i løbetid gravid, spiller snoren en vigtig rolle i at undgå ufrivillig graviditet.

Ved at holde din hund i snor under løbetid sikrer du således både, at din hund ikke løber væk, og at du har kontrol over din hund, hvis interesserede hanhunde nærmer sig.

Hvalpe eller ej?

Da løbetiden er den periode, hvor tæven har mulighed for at blive drægtig, skal du holde godt øje med denne periode, hvis du ønsker, at din hund skal have hvalpe.

Løbetiden kan deles op i tre faser:

  • Fase 1 (proøstrus): De første cirka ni dage vil tævens ydre kønsorganer være lettere hævet, og der vil være blødninger. I denne fase vil tæven ikke være interesseret i hanhunde – faktisk er nogle tæver aggressive over for hanhunde, der kommer for tæt på.
  • Fase 2 (østrus): De næste cirka ni dage udgør den del af løbetiden, hvor tæven kan blive drægtig. Her har tæven ægløsning, og derfor er det almindeligt, at hunden er interesseret i eller ligefrem opsøger hanhunde.
  • Fase 3 (metøstrus): Efter ægløsningen er ophørt, vil tæven efter nogle dage blive sig selv igen.

Hvis du har interesse i, at din hund får hvalpe, er det således i fase 2, at du skal sørge for, at din tæve kommer i kontakt med den ønskede hanhund. Ønsker du at vide præcis, hvornår løbetiden er på sig højeste, er dette muligt at teste.

Hvis du ikke har interesse i at få hvalpe, gør du under løbetid klogt i at isolere din hund fra andre hunde. Det er også muligt at lade din tæve sterilisere – enten kirurgisk eller hormonelt – for at undgå drægtighed.